معرفی انواع کاکتوس و ساکولنت

معرفی انواع کاکتوس و ساکولنت

فهرست محتوای این مقاله

ساکولنت به گروهی از گیاهانی گفته می شود که آب را در برگها و ساقه های گوشتی خود ذخیره می کنند. انواع مختلف کاکتوس ها یک نوع ساکولنت هستند ، اما همه ساکولنت ها کاکتوس نیستند.  کاکتوس گیاهی است از تیره کاکتوسیان (Cactaceae) وگوشتی هستند.برای اینکه یک گیاه آبدار به عنوان کاکتوس در نظر گرفته شود ، باید دارای آرول باشد ( تپه های کوچک گوشتی که در آن جوانه ها ، برگها و گلها جوانه می زند.) بنابراین ، کاکتوس ها فقط یک زیرمجموعه از گروه بزرگ گیاهان هستند که به گیاهان ساکولنت معروف هستند. حال باید بدانیم که تفاوت کاکتوس ها با سایر ساکولنت ها چه بوده است که آن ها را در یک زیر مجموعه جداگانه جای می دهد.

تفاوت کاکتوس و ساکولنت

۱-آرئول (areole)

بر روی سطح تمام کاکتوس‌ها برآمدگی‌هایی وجود دارد که محل رویش تیغ‌ها، گل‌ها،جوانه‌ها و تن جوش‌های گیاه است، این برآمدگی‌ها که معمولاً دارای یک یا چند خار کاکتوس به همراه مقداری الیاف پشم مانند سفید در اطراف خود هستند آرئول می گویند.

به یک مجموعه از برآمدگی‌ها به همراه تیغ‌ها یک ارئول گفته می‌شود.

نداشتن آرئول در یک کاکتوس باعث وجه تمایز آن با ساکولنت ها می‌شود زیرا اکثر ساکولنت ها آرئول نداشته و به صورت برگ‌دار رشد خواهند کرد.

۲- تیغ (spine)

تیغ ها راه شناسایی خوبی برای کاکتوس ها هستند ولی باید حواسمان باشد که بعضی از ساکولنت ها نیز تیغ دارند. تیغ های کاکتوس ها معمولا بیشتر از یکی در هر آرئول رشد می کنند و بیشتر به صورت چند تایی هستند. در ساکولنت ها تیغ ها  معمولا به صورت تکی و منظم می باشند.

تیغ کاکتوس

۳- برگ (leaves)

یک نکته جالب در باره کاکتوس این هست که اکثر کاکتوس ها هیچ شاخه یا برگ واقعی ندارند. این یک سازگاری برای جلوگیری از هدررفت آب در مناطق گرم و خشک و صحرایی است که اکثر کاکتوس ها در آن زندگی می کنند. آرئول های روی کاکتوس معادل شاخه های درخت بوده که تیغ ها ویا گل از آنجا خارج می شود.به غیر از چند نمونه ی خاص ، اکثر کاکتوس ها برگ ندارند. یعنی برگ دار بودن نکته ی مهمی در جهت تشخیص ساکولنت ها از کاکتوس می باشند.

نمونه-کاکتوس-بدون-بررگ

۴- گل (flower)

کاکتوس ها گل می دهند ! و در عین حال این گل ها خاص ، منحصر به فرد و در رنگ های زیبا دیده می شوند و بعضاً تبدیل به میوه هم می شوند. ولی گل دهی فقط مختص کاکتوس ها نمی باشد و بعضی از واریته های ساکولنت نیز گل می دهند با این تفاوت که گل های آن کوچکتر و بی نشاط تر هستند.

گل کاکتوس

از آنجا که کاکتوس و ساکولنت برای ذخیره آب در برگ و ساقه خود تکامل یافته اند ، کاکتوس ها و سایر ساکولنت ها گیاهانی هستند که بومی کویرها و محیط های کم رطوبت هستند.

اما این گیاهان به هیچ وجه گیاهانی نیستند که فقط در این محیط ها پرورش می یابند. بسیاری از ساکولنت ها  وکاکتوس ها چشم انداز عالی برای محیط های اداری و آپارتمانی می سازند.

آنها در طیف وسیعی از اندازه ها و اشکال وجود دارند ، از گیاهان کوچک مناسب برای باغ های مینیاتوری گرفته تا غول هایی مانند ساگوارو که برای بسیاری از کاربردهای منظره ای بسیار بزرگ است.امروزه علاقه مردم به نگهداری کاکتوس و ساکولنت ها بیش از پیش شده و انواع زیادی از آنها به خانه ها راه یافته اند.

کاکتوس و ساکولنتها از گیاهان مناطق گرمسیری می‌باشند و می توانند آب را در خود برای مواقع خشکسالی ذخیره می‌کنند. این گیاهان ظاهری زیبا با تیغ‌ و گلهای رنگارنگ دارند که بر روی ساقه گیاه ظاهر می‌شود و زیبایی گیاه را دو چندان می‌کند. ارتفاع این گیاهان نیز متغیر می‌باشد. کاکتوس‌ ها و ساکولنتها از گیاهان چندساله به شمار می روند.

کاکتوس ها و ساکولنت ها برای رشد نیاز به خاک غنی و حاصلخیز دارند، تا از این طریق  بتوانند رطوبت را جذب کنند و از طرف دیگر برای مدت زمان زیادی آن را حفظ کنند.

اما بدانیدکه آبیاری زیاد باعث نگهداری طولانی مدت رطوبت در گیاه و سبب پوسیدگی و در نتیجه از بین رفتن گیاه می‌شود، به همین خاطر است که بسیاری از افراد نمی‌توانند این گیاهان را پرورش دهند.

در حالی که مردم بیشتر انواع ساکولنت ها را نمی خورند ، اما انواع مختلفی وجود دارد که خوراکی هستند. برای ایجاد سالاد می توانید از برگهای خوشمزه ابدار آن استفاده کرد مانند خرفه و آلوئه ورا.

کاکتوس ها به آرامی رشد می کنند ، بنابراین برای فضای انتخاب شده خود معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند. آنها بسیار سخت و سازگار هستند. برخلاف تصور عمومی ، آنها “در غفلت رشد نمی کنند”. مانند اکثر گیاهان ، آنها با مراقبت های مهربانانه “رشد می کنند” ، اما حداقل پس از غفلت “زنده می مانند”.

در داخل خانه روشن ترین یا آفتابگیرترین پنجره ای را که می توانید تهیه کنید به کاکتوس ها و سایر ساکولنت ها بدهید (چهار تا شش ساعت آفتاب مستقیم). در نور کم ، آنها طولانی و لاغر می شوند .

محل-قرارگیری-کاکتوس

ما به شدت توصیه می کنیم گیاهان خود را در هوای آزاد صبح و یا اواخر بعد از ظهر تابستان بگذارید ، جایی که افزایش گردش هوا و نور به میزان بی نظیری برای آنها مفید خواهد بود. اکثر ساکولنت ها می توانند آفتاب کامل در فضای باز را تحمل کنند ، اما باید با آن سازگار باشند. هنگام قرار دادن گیاهان در خارج ، ابتدا آنها را در سایه یا سایه جزئی قرار دهید و طی دو هفته به تدریج با آفتاب شدید اواخر بهار و تابستان آشنا کنید.

خرید انواع کاکتوس در سایت دیجی کالا

انواع کاکتوس را در دیجی کالا بررسی و خرید کنید >>>>

گونه های پشمی و پرخروش به بیشترین آفتاب نیاز دارند ، در حالی که گونه های بدون ستون فقرات به طور معمول به سایه ظهر نیاز دارند. تغییر رنگ قرمز کاکتوس ممکن است نشان دهد که گیاه شما در محیطی بیش از حد آفتابی است که می تواند تحمل کند.

انواع ساکولنت

ساکولنت ها را به دوسته اصلی میتوان تقسیم کرد :

  • ساکولنت‌های نرم
  • ساکولنت‌های سخت

آنچه میان یک ساکولنت نرم با یک ساکولنت سخت تفاوت دارد ، توانایی زندگی در دماهای مختلف است. بستگی دارد که ساکولنت مورد نظر شما تا چه حد می‌تواند تغییرات دمایی را تاب بیاورد و زنده بماند.

ساکولنت‌های سخت به آن دسته‌ای از این گیاهان گفته می‌شود که در هوای خیلی سرد نیز می‌توانند به بقای خود ادامه بدهند. اگر چه ممکن است بعضی از آنها به حالت خواب و یا تغییر رنگ روی بیاورند ، اما همین که می‌توانند در دمای خیلی سرد نیز تاب بیاورند و زنده بمانند بسیار قابل تحسین است.

خرید انواع ساکولنت درسایت دیجی کالا

انواع ساکولنت را در دیجی کالا بررسی و خرید کنید >>>>

این در حالی است که ساکولنت‌های نرم توانایی تحمل سرمای زیاد را ندارند. پس برای خرید یک ساکولنت بهتر است پس از بررسی و توجه به هوای پیرامون محل زندگیتان ، ساکولنتی را انتخاب کنید که در محیط زندگی شما بهتر بتواند رشد کند.

شرایط نگهداری کاکتوس وساکولنت‌

آبیاری

در ساکولنت‌ها مرگ بر اثر پر آبی بسیار شایع تر از مرگ بر اثر کم‌ آبی است. چون ساکولنت‌ها گیاهان کم‌ آبی هستند و آبیاری بیش از حد باعث مرگ آنها می‌شود.

اگر گلدان ساکولنت شما کوچک است برای آن هفته‌ای یکبار آبیاری مناسبی است. اما برای گلدان‌های بزرگتر آبیاری باید هفته‌ای دوبار باشد. نکته پایانی درباره آبیاری ساکولنت‌ها ، میزان آبیاری در فصل زمستان است. اگر ساکولنت شما در محیط بسته قرار دارد ، آبیاری حدود ماهی یکبار در فصل زمستان برای او آبیاری مناسبی خواهد بود.

نور

کاکتوس و ساکولنت به نور زیاد نیاز دارد، بنابراین پر نورترین قسمت آپارتمان را به گلدان خود اختصاص دهید. البته دقت کنید از تابش مستقیم نور خورشید برای مدت طولانی به گیاه خودداری کنید.

کاکتوس ها و ساکولنت ها برخلاف گیاهان آپارتمانی برای رشد و پرورش به نور کامل نیاز دارن.حتی خیلی از اونها میتونن به راحتی افتاب مستقیم رو تحمل کنن.

اگه تصمیم دارید از این گیاهان در منازلتان نگهداری کنید، پرنورترین مکان رو برای نگهداری از انها انتخاب کنید.

بهترین و پرنورترین مکان برای نگهداری از کاکتوسها و ساکولنتها پشت پنجره جنوبی و شرقی هست که باز هم پنجره جنوبی نسبت به پنجره شرقی ارجحیت دارد؛ اما اگر تصمیم دارید کاکتوس ها را توی حیاط و یا محیط باز نگهداری کنید، سعی کنید انها را در سایه افتاب قرار بدهید جایی مثل زیر درخت تا از تابش مستقیم و طولانی مدت افتاب جلوگیری شود.

خاک

خاک مورد استفاده باید دارای زهکشی مناسب  باشد. دارای تخلخل باشد تا هوا در آن جریان داشته باشد. آب به راحتی از آن خارج شود زیرا آب بیش از حد باعث پوسیدگی و مرگ گیاه خواهد بود.

خاک های استرلیزه و مخصوص کاکتوس را با اطمینان از لینک زیر در دیجی کالا تهیه کنید.

انواع خاک کاکتوس را در دیجی کالا بررسی و خرید کنید >>>>

خاک قبل از استفاده در گلدان ضدعفونی شود خاک مخصوص کاکتوسها و ساکولنت ها تشکیل شده از ترکیب ماسه، خاک باغچه ای، پرلیت، شن شسته شده و مقداری ذغال کوبیده شده.

در خاک کاکتوس به هیچ عنوان از خاک برگ و کوکوپیت استفاده نکنید، چراکه جاذب آب هستند و باعث پوسیده شدن گیاه میشوند.

درجه حرارت

اکثر ساکولنت ها در دمای خنک بین ۱۵-۳۵ درجه رشد بهتری خواهند داشت آستانه تحمل انواع ساکولنت ها متفاوت هست، ولی بهتراست جهت جلوگیری از سرمازدگی و یخزدگی گیاه دما به زیر ۵ درجه نرسد.

در تابستان ، گیاهان باید از گرمای شدید محافظت شوند ، زیرا سیستم ریشه آنها در معرض آسیب در گلدان است. در صورت مرطوب و گرم بودن ، گردش مناسب هوا و آبیاری دقیق از بروز قارچ و پوسیدگی جلوگیری می کند.

کود

گیاهان خود را هر ماه یکبار از اردیبهشت تا شهریور با کود کم فرمول ازت (کمتر از ۱۰٪) مانند ۵-۱۰-۵ یا ۱۰-۳۰-۲۰ تغذیه کنید. همیشه کود را بیشتر از آنچه در دستورالعمل های برچسب توصیه شده رقیق کنید ، زیرا اکثر کاکتوس ها با رشد در خاک های فقیر از مواد مغذی سازگار شده اند.

کود مخصوص کاکتوس را با اطمینان و با قیمت مناسب از دیجی کالا تهیه کنید.

انواع کود کاکتوس را در دیجی کالا بررسی و خرید کنید >>>>

۱ –کاکتوس خود را از ابتدای فصل بهار زیر نظر بگیرید تا نشانه ای از رشد برای مثال برگ یا خار جدید، افزایش اندازه و … را در آن مشاهده کنید. زمانی که اولین نشانه ی رشد را در گیاه خود دیدید، وقت استفاده از کود کاکتوس فرا رسیده است.

۲ –کود های کاکتوس حاوی سه ماده مغذی نیتروژن، پتاسیم و فسفر هستند و سه عدد روی بسته های کود مشاهده می شود. عدد اول مقدار نیتروژن را نشان می دهد و عدد دوم و سوم به ترتیب میزان فسفر و پتاسیم را

(معمولاً عبارت NPK که مخفف نیتروژن، فسفر و پتاسیم است نیز روی بسته درج می شود.)

از کود کم نیتروژن ۱۰-۱۰-۵ استفاده کنید. یک قاشق غذا خوری از کود کم نیتروژن را در کمتر از ۴ لیتر آب حل کنید. کاکتوس را تا جایی که خاک آن مرطوب شود با آن آب بدهید. به صورت یک در میان از محلول یک قاشق غذاخوری کود ۱-۷-۶ در کمتر از ۴ لیتر آب حل کرده و کاکتوس را با آن آبیاری کنید.

۳- از کود ۱۰-۱۰-۵ هر هشت هفته یکبار در بهار و تابستان می توان استفاده کرد و از کود ۶-۷-۱ هر دو هفته یکبار در فصل رشد کاکتوس می توان استفاده کرد. استفاده از کود مخصوص کاکتوس در پاییز و زمستان نیاز نیست.

۴- اضافه محلول کود را می توانید در ظرف در بسته تا مصرف بعدی نگهداری کنید. مواردی که لازم دارید تنها کود محلول کم نیتروژن، قاشق پیمانه و ظرف در دار است.

کود-کاکتوس-و-ساکولنتها

راهکارها و ترفندهایی در مورد کوددهی کاکتوسها

کود می تواند در مواردی به گلدان و یا گیاه شما آسیب وارد کند. کوددهی را بعد از این که گیاه را در گلدان جدید قرار دادید، به تاخیر بیاندازید که معمولا فاصله ای حدود دو ماه لازم دارد. بهتر است تا زمانی که کاکتوس به گلدان جدید خود عادت نکرده کود دهی انجام نشود.

بعضی از انواع کاکتوس ها مثل کاکتوس های شکرگزاری در فصل تابستان با رشد کم تری همراه هستند و گل های آن ها در زمستان می روید. بهتر است که برنامه کوددهی را برای این نوع از کاکتوس ها تغییر دهید و در فصل زمستان به آن کود دهید، نه در فصل تابستان.

شایان ذکر است که استفاده از کود کاکتوس می تواند به کاکتوس های جوان و یا تازه کاشته شده آسیب برساند.

بعضی از کاکتوس ها در زمستان گل می دهند به همین علت باید چرخه ی کود دهی آنها برعکس باشد و در زمستان آن ها را تغذیه کنید و در بهار و تابستان به آنها استراحت دهید.

نکات مورد نیاز برای کوددهی به کاکتوسها

۱- کودها حیوانی نیز زمانی کاربرد پیدا می کنند که کاکتوس ها در زمین کاشته شده باشند.

۲- استفاده از کود کاکتوس می تواند به کاکتوس های جوان و یا تازه کاشته شده آسیب برساند. تا زمانی که کاکتوس به گلدان جدید خود عادت نکرده است از کود دهی خود داری کنید.

۳- عادت کردن کاکتوس ها به گلدان جدید هم معمولاً دو ماه طول می کشد.

۴- خاک مورد نیاز برای کاکتوسها باید دارای خلل و فرج و پر منفذ باشد تا آب به راحتی از ان خارج شود و سریعا خاک خشک شود و گیاه امکان تنفس پیدا کند.

۵- ایده آل ترین ترکیب برای آنها ترکیبی است که سریعا خشک شود ولی همچنان مقداری رطوبت را در خود نگه دارد

۶- از خاکی که میزان زیادی خاک برگ دارد اجتناب کنید.

۷- بر روی سطح گلدان از سنگریزه استفاده کنید. این کار منافع متعددی دارد از قبیل: نگهداری رطوبت، زیبایی، سالم ماندن پایه گیاه

۸- همیشه سعی کنید که خاک گلدان بین دو ابیاری خشک باشد زیرا خیس بودن گلدان برای مدت طولانی به کاکتوس آسیب وارد می کند.

۹- اگر بتوانید از ماده ای ضد قارچ به صورت مخلوط با خاک استفاده کنید دیگر می توانید اطمینان داشته باشید که کاکتوس شما دچار پوسیدگی و بیماری های قارچی نمی شود.

۱۰- برخی از انواع خاص کاکتوس نیز وجود دارند که در زمستان گل می دهند به همین دلیل باید چرخه کود دهی را برای آنها برعکس انجام دهید و در زمستان آنها را تغذیه کنید و در بهار و تابستان استراحت بدهید.

۱۱– نیاز تغذیه ای هر گیاه متفاوت است و بسته به نوع، زمان کشت و همچنین ترکیبات خاک کاکتوس به میزان متنوعی از تغذیه نیاز پیدا خواهد کرد، شما می توانید با میزان بسیار پایینی کوددهی را آغاز و کم کم به میزان آن تا حداکثر دوز مجاز برسانید، در این حین توجه به گیاه جهت تغییرات ناگهانی لازم است تا از آسیب به گیاه جلوگیری گردد.

 

مقالات پیشنهادی:

انواع کاکتوس های خانگی
انواع سانسوریا

آخرین مقالات

زوش نگهداری از گیاه سیکلامن Cyclamen
روش نگهداری گیاه سوسن پلاتینی یا هوستا (Hosta)
روش نگهداری از گیاه سوسن آفریقایی Agapanthus
روش نگهداری از گیاه سنکیو Senecio
روش نگهداری گیاه سروپژیا Ceropegia
روش نگهداری گیاه سرخس sword fern
روش نگهداری گیاه سرخ بر یا ریشه زاج Heuchera
روش نگهداری دیفن باخیا Dieffenbachia
روش نگهداری و پرورش درخت لیمو Lemon Tree
روش نگهداری درخت زیتون olive tree

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر

در خبرنامه ما عضو شوید

دریافت آخرین مقالات و مطالب سایت

!!!کمتر از 30 ثانیه طول میکشه!!!