تکثیر گل شمعدانی

تکثیر گل شمعدانی

فهرست محتوای این مقاله

تکثیر گل شمعدانی یکی از  آسانترین و پرطرفدارترین انواع تکثیردر بین مردم است. همان طور که میدانید یکی از گیاهان پرطرفدار و قدیمی ما ایرانی ها شمعدانی است که خاطره خانه مادر بزرگ را زنده میکند.خانه های حیاط دار با ایوانهای پر از گلدانهای شمعدانی و یا حوض آب هایی که در چهار گوشه ی آن چند گلدان شمعدانی قرار گرفته است.

دیگر نیاز نیست برای زیاد کردن گلدان ها هزینه کنید، کافی است فقط اوایل پاییز و بعد از فصل گلدهی از شمعدانی های خود قلمه تهیه کنید و آن را تکثیر کنید همچنین گیاهان جدید را میتوانید به عنوان هدیه به عزیزانتان  تقدیم کنید.

برای تکثیر گل شمعدانی می توان از طریق قلمه یا بذر اقدام کرد. هر روش مزایا و معایبی دارد.

کاشت بذر شمعدانی انتقال بیماری را کاهش می دهد ، اما روش آن بسیار پیچیده است.

روش قلمه گیری شمعدانی برای همه دوستداران گل در دسترس است. یک روش ساده و سریع اجازه می دهد تا انواع مورد علاقه خود را چند برابر کنید به شرطی که کاملا مطابق مراحل زیر اقدام کنید.

قلمه شمعدانی برای تکثیر گل شمعدانی

زمان قلمه گرفتن از شمعدانی، معمولا اواخر مرداد و اوایل شهریور می باشد که گیاه مادری از قدرت و قوت کاملی برخوردار است . قلمه هائی که گرفته میشود در آخر مهرماه دارای ریشه کامل می باشند و می توان آنها را در گلدان ۵/۸ سانتیمتر قطر کاشت.

انتخاب قلمه شمعدونی

از هرس یا چاقوی هرس با تیغه های بسیار تیز که قبلا ضد عفونی شده اند استفاده کنید.

یک ساقه سالم و بدون گل ، به طول ۱۰ سانتی متر ، با ۳-۵ برگ برش دهید.

کمی آن را کوتاه کرده و برگها را در قسمت پایه بردارید.

گلدان ها را با مخلوط ذغال سنگ نارس و ماسه یا مخلوط مخصوص خاک پر کنید.

مخلوط خاک را آبیاری کنید

وقتی آب به خوبی جذب شد ، قلمه ها را بکارید و اطمینان حاصل کنید که آنها به یکدیگر برخورد نمی کنند.

ظرف را بپوشانید ، یک کیسه پلاستیکی شفاف است و در مکانی آفتابی قرار می گیرد

بعد از ۸-۱۰ روز که قلمه ها ریشه ایجاد کردند ، آنها را در گلدان های جداگانه بکارید.

ریشه گل شمعدانی در آب  برای تکثیر گل شمعدانی

بسیاری از گیاهان می توانند به راحتی و به سرعت در آب ریشه بزنند. از این طریق کاشت شمعدانی نیز امکان پذیر است.

تکثیرشمعدونی-قلمه زنی شمعدونی در اب

ابتدا درقلمه ها  برگهای پایین نزدیک به سطح آب برداشته می شوند و سپس آنها را در یک ظرف آب مناسب و در یک مکان روشن قرار می دهند ، توجه کنید منظور از نور روشن در معرض نور مستقیم خورشید نمی باشد. به طور منظم آب را عوض کنید. هنگامی که سیستم ریشه تشکیل شد ، گیاهان را در گلدان با خاک مناسب قرار دهید.

پرورش شمعدانی از بذر

پرورش شمعدانی از دانه های ریز بسیار طول می کشد ، اما اگر به پرورش گیاهان از بذر علاقه دارید ، ارزش امتحان آن را دارد.

توجه: انواع شمعدانی ها اکثراً رویشی – قلمه ای تکثیر می شوند. در سالهای اخیر ، انواع ترکیبی از نژادهای F1 بودند که به راحتی توسط بذر تولید مثل می شوند.

اما حتی در صورت استفاده از بذرهای با بالاترین کیفیت باید از شرایط مناسب کاشت اطمینان حاصل شود تا نتایج خوبی بدست آید. این بدان معنی است که: انتخاب مناسب درجه حرارت بستر ۲۰-۲۴ درجه سانتیگراد در طول شبانه روز و رطوبت. رعایت این شرایط آسان نیست ، بنابراین گاهی اوقات حتی حرفه ای ها ترجیح می دهند گیاهان جوان را برای تولید مثل خریداری کنند.

تقریباً ۶ ماه طول خواهد کشید تا گیاه شمعدانی بزرگ و خوبی را از بذر پرورش دهید. بهترین زمان برای کاشت بذر شمعدانی اوایل زمستان است.

یک ظرف مخصوص برای کاشت انتخاب کنید و آنها را با خاک گلدان پر کنید. بستر باید غنی از مواد مغذی باشد.

بذرها را ۲ سانتی متر از یکدیگر قرار دهید تا گیاهچه فضای کافی برای رشد داشته باشد.

تکثیرشمعدونی-کاشت بذر گل شمعدونی

بذر را کمی با خاک بپوشانید و در گلخانه یا پنجره قرار دهید. توصیه می شود روی ظرفهایتان را با یک پلاستیک  بپوشانید و برای جلوگیری از پوسیدگی سوراخهایی در پلاستیک ایجاد کنید. تهویه منظم باعث رشد بهتر گیاهان و مقاومت آنها میشود.

دانه ها در یک هفته جوانه می زنند. هنگامی که گیاهان دو جفت برگ می شوند ، آنها را در گلدان های کوچک جداگانه پیوند دهید.

کود دادن برای تکثیر گل شمعدانی

گیاهان کوچک وقتی حدود ۵ برگ واقعی دارند با استفاده از هر کود جهانی مایع و مناسب گیاه شمعدانی می توانید  تغذیه کنید.

شمعدانی ها عاشق آفتاب هستند ، به آبیاری احتیاج دارند و می توانند بارور شوند. دستور العمل گلدهی طولانی مدت ساده است – آفتاب کامل ، رطوبت زیاد و وعده های غذایی منظم. اگر شکوفه های کمرنگ را مرتباً از بین ببرید ، گیاهان دوره طولانی تری شکوفا می شوند.

تکثیرشمعدونی-کود دهی به گل شمعدونی

مواردی که باید به آن توجه کنید:

در طول ماه‌هایی که رشد گیاه شمعدانی فعال باشد، ماهی یکبار به آن کود بدهید.

از کودی استفاده کنید که حلال در آب باشد.

در فصل زمستان به این گیاه کود ندهید.

علت خشک شدن گل شمعدانی چیست؟

معمولا کسانی که از این گیاه آپارتمانی نگهداری می کنند به این مشکل برخورده اند که باید گفت دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد که عوامل زیر می تواند در خشک شدن شمعدانی نقش داشته باشند. مهم ترین آن می تواند به دلیل این باشد که میزان تبخیر گیاه از میزان آبدهی بیشتر باشد.

آب دهی فراوان برای تکثیر گل شمعدانی

از آنجایی که گلهای شمعدانی به آبیاری زیاد حساس است باید در مورد آبیاری آن دقت کنید آبیاری بیش از اندازه می تواند به گیاه صدمه وارد کند که در نتیجه باعث زرد شدن و خشک شدن برگ های آن می شود. بهترین زمان آبیاری زمانی است که خاک گلدان کاملا خشک شده باشد.

تکثیرشمعدونی-آبیاری گل شمعدونی

دمای نامناسب

شمعدانی گیاهی است گرما دوست اگه به هر دلیلی دمای ناگهانی به خصوص سرمای زیاد را تجربه کند باعث خشک شدن گلهای شمعدانی می شود.

کمبود مواد مغذی

زمانی که رنگ برگ های گیاه شمعدانی بیشتر متمایل به زرد است تا سبز نشان دهنده عدم مواد مغذی در خاک شمعدانی است که با گذشت زمان برگ ها خشک و گیاه از بین می رود. بهتر است برای تامین مواد مغذی آن از کود های محلول در آب ماهی ۱ بار استفاده کنید.

ابتلا به بیماری های قارچی

از دیگر علت خشک شدن و پژمرده شدن گل شمعدانی ابتلا به بیماری های قارچی است که قادر است گیاه را پژمرده و بخشکاند.

بیماری های گل شمعدونی

خشکی بیش از حد

همانگونه که زیاده روی در آبیاری باعث از بین روفتن گیاه می شود، کم آبی هم می تواند منجر به خشک شدن شمعدانی شود، اگر که این گیاه کم آبی است اما خشکی بیش از اندازه به گیاه ضرر می رساند.

سوختگی های باکتریایی

زمانی که بر روی برگ های شمعدانی نقاطی قهوه ای رنگ ایجاد شود یعنی به بیماری قارچی دچار شده است که باعث خشک شدن شمعدانی می شود. می توان این قارچ ها را با سموم مخصوص قارچ کش از بین برد.

دریافت نور نامناسب

شمعدانی گیاهی است بسیار مقاوم اما باید بدانید که آن را از تابش نور مستقیم خورشید در فصل تابستان محافظت کنید زیرا می تواند به سرعت گیاهتان را خشک کند.

در پایان باید گفت که شما می توانید با کمی دقت در نگهداری از این گل های زیبا و دوست داشتنی و همچنین توجه کردن به میزان آبیاری و قرار گرفتن آن در مکان مناسب به سادگی این گیاه را سرحال نگهدارید.

برگ ها کمرنگ و کوچک هستند

اگر گیاه شما سالم است ولی برگهای کم رنگی دارد باید نور صبح تا ظهر به طور مستقیم به گیاه برسد و با کود گل دهی +کود آهن هر دو تا سه هفته یکبار تقویت شود.

تکثیرشمعدونی-زرد شدن گل شمعدونی

سیاه شدن ساقه

در صورتی که ساقه گیاه سیاه شده باشد، بیماری قارچی دلیل آن است. آبیاری زیاد و یا بسته بودن زهکش می تواند باعث بروز این مشکل شود. از جمع شدن اب در زیر گلدانی جلوگیری کنید .تا خاک خشک نشده اب ندهید.سطح خاک را به اندازه ۲-۳ سانت کنار بزنید وخشکی را بررسی نمایید. یک قاشق چای خوری قارچ کش(مانکوزب)را در یک لیتر اب حل نمایید.مقداری رابه صورت ابیاری در خاک بدهید ومقداری را هم رو ی قسمت های الوده گیاه اسپره نمایید.این کار را ۳مرتبه وبعد از ۷ روز تکرار نمایید.

دراز و طولانی شدن ساقه

اگر گیاه شما علفی و دراز شده، مهم ترین عامل آن کمبود نور است. نور مناسب گیاه باید تامین شود. برای تحریک گیاه به پرپشت شدن باید جوانه های انتهایی(ساقه های دراز شده) را از محلی دلخواه (با توجه به زیبایی گیاه) قطع نمایید تا گیاهتان تحریک به رشد افقی شود.

لکه های قهوه ای روی برگ ها ظاهر شده اند

این یکی از بیماری های شمعدانی است. گیاه دچار بیماری باکتریایی شده است. ممکن است این بیماری به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز یا قهوه‌ای تیره شناسایی شود. در مناطق جغرافیایی مختلف ممکن است شما این لکه‌ها را به رنگ زرد نیز مشاهده کنید.
این لکه‌ها هم می‌تواند روی پهنه برگ و هم در بخش وسیعی در امتداد حاشیه برگ‌ها و همچنین در اطراف رگبرگ‌های برگ ایجاد شود و در مدت کوتاهی می‌تواند تمام برگ‌ها را مبتلا کند.
بیماری باکتریال درمان ندارد و تنها راه حذف گیاه آلوده است.
گیاهان آلوده به باکتری و حتی گلدان. خاک، ابزار باغبانی آلوده و همچنین نیمکت‌های نگهداری گیاهان آلوده باید دور ریخته شود.

شکوفه ها قبل از بزرگ شدن قهوه ای شده و سقوط می کنند

گیاه دچار بیماری بوتریتیس شده است. بیماری بوتریتیس یکی از بیماری‌های شمعدانی است که به نظر می‌رسد بسیار شایع است مخصوصاً زمانی که شرایط آب و هوایی سرد و مرطوب است.معمولاً یکی از اولین قسمت‌های که در گیاه آسیب می‌بیند و آلوده می‌شود شکوفه است. در این بیماری شکوفه‌ها به رنگ قهوه‌ای شده یا ممکن است با رنگ خاکستری پوشیده شود.

شکوفه‌های آسیب دیده قبل از شکوفایی و بیش از موعد از روی گیاه سقوط می‌کنند و برگ‌هایی که در رأس گیاه و نزدیک ساقه گل دهنده است نیز به رنگ خاکستری شده و ریزش می‌کند.
برای درمان باید قسمت‌های آسیب دیده را کات کرده و از بین ببرید. در صورت پیشرفت بیماری بهتر است گیاه آلوده را دور بیندازید.
استفاده از سموم قارچ کش در مراحل اولیه ابتلا به بیماری ممکن است به کاهش گسترشان کمک کند.

برگ های گیاه ریزش دارند

افتادن برگ ها واکنش یک گیاه سالم برای تطبیق با شرایط جدید است. اگر تعادل بین روشنایی، حرارت، رطوبت و تعریق بهم بخورد گیاه با افتادن برگ، خودش را با شرایط جدید تطبیق می‌دهد. به این ترتیب هر گاه تغییرات قابل ملاحظه ای در حرارت یا شدت روشنائی اتفاق می‌افتد، برگها می‌ریزند. عوض کردن گلدان نیز ممکن است باعث ریزش برگ ها شود ولی این اتفاق زود جبران می‌شود و برگهای تازه ای شکل می‌گیرند.

برگ ها سوراخ شدند

حمله آفاتی مانند حلزونها و لاروهای پروانه‌ها و سوسکها و … میتوانند از عوامل این عارضه باشند. همچنین غبارپاشی زیر نور خورشید موجب بروز این مشکل می شود.
تکثیرشمعدونی-سوراخ شدن برگ شمعدونی

پشه گلدان بر روی سطح خاک دیده می شود

در صورت دیدن پشه گلدان، یک قاشق چای خوری سم دیازینون را در یک لیتر آب حل کنید به صورت آبیاری به خاک گلدان ها دهید ،در صورت لزوم ۷ روز بعد مجددا سم پاشی تکرار شود .

برگ های گیاه به سمت داخل جمع شدند

این علامت مربوط به افراط در آبیاری ونیز وجود افت و بیماری در گیاه است تا خاک خشک نشده اب ندهید و اب زیر گلدانی رو هم خارج نمایید.

مقالات پیشنهادی:تکثیرگل شمعدانی تکثیر گل شمعدانی

تقویت گلهای آپارتمانی
روش های تکثیر پتوس

۲۰ گیاه آپارتمانی برتر برای نگهداری در منزل

آخرین مقالات

روش نگهداری گل بابا آدم (Alocasia Amazonica)
روش نگهداری کاکتوس افوربیا
روش نگهداری گیاه اکالیپتوس (EucalyptusGunnii) و خواص آن
روش نگهداری گیاه اسطوخودس فرانسوی (French Lavender)
روش نگهداری گیاه اسطوخودس انگلیسی (English Lavender)
روش نگهداری گل اسپاتی فیلوم (Spathiphyllum) و بررسی مشکلات آن
روش نگهداری ادریسی پانیکولاتا (Hydrandea Paniculata)
روش نگهداری گیاه ادریسی یا هورتانسیا ماکروفیلا (Hydrangea Macrophylla )
روش نگهداری از درخت افرا ژاپنی
شرایط نگهداری ازگیاه آناناسی یا گازمانیا (Bromeliad Guzmani)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر

در خبرنامه ما عضو شوید

دریافت آخرین مقالات و مطالب سایت

!!!کمتر از 30 ثانیه طول میکشه!!!