گل مریم

گل مریم-نحوه نگهدازی

فهرست محتوای این مقاله

گل مریم به عنوان یکی از معطرترین گلهای پرورش یافته در جهان شناخته می شود . این گیاه دسته هایی از شکوفه های معطر ، بزرگ ، خالص ، فوق العاده قوی و فریبنده را در ساقه هایی تولید می کند که می توانند به یک  و نیم متر ارتفاع برسند. جوانه های باز نشده ممکن است در قسمت بالایی آن سفید مایل به صورتی داشته باشد. به خصوص اگر از انواع گیاهان دوتایی “مروارید” باشد.

معرفی گل مریم

گل مریم (Polianthes tuberosa) یکی از مهمترین گیاهان گلدار پیازی زینتی استوایی است که برای تولید خوشه های گل آن کشت می شود. این گل معطر و زیبا نماد نجابت، پاکی و صداقت در عشق است و اغلب این گل را به نشانه عشق به هم هدیه می دهند.

گل مریم از خانواده Amaryllidaceae است و بومی مکزیک است. گل مریم به دلیل داشتن رایحه دلپذیر ، ماندگاری زیاد گلهای سنبله ، بازده بالاتر و سازگاری گسترده با انواع آب و هوا و خاک ، یک انتخاب مهم تجاری و سرمایه گذاری می باشد.

سالهای زیادی است که گل مریم بخاطر روغنهای معطر استخراج شده از گلهای سفید معطر آن ،ارزشمند تلقی می شود. گل مریم در طول سال شکوفا می باشد و خوشه های سنبله ای آن از نظر رایحه غنی است. گلچه ها به شکل ستاره هستند . مومی و مرتب شده بر روی سنبله ای که طول آن می تواند از ۳۰ تا ۴۵ سانتی متر برسد رشد کرده اند. این گل به دلیل رایحه قوی بسیار محبوب است و روغن اساسی آن از عناصر مهم عطرهای عالی و مشهور دنیا است.

دو نمونه گل مریم

دو نوع معروف گل مریم Single و Doule هستند که ارقام ‘Single’ از نوع ‘Double’ خوشبوتر هستند و حاوی ۰.۰۸ تا ۰.۱۴ درصد عصاره بو هستند که در عطرهای عالی استفاده می شود. (در عکس بالا سمت راست گلهای پر و شکوفه های دو لایه از نوع Double و سمت چپ از نوع Single هستند.) تقاضای زیادی برای اسانس توبرز و مطلق در بازارهای بین المللی وجود دارد که قیمت بسیار خوبی دارند. عطر این نوع گل بسیار شیرین و عسل مانند است و می تواند به ایجاد احساس عاطفی کمک کند. سنبله گل مریم برای مدت طولانی تازه باقی مانده و جایگاه مشخصی در بازارهای گل پیدا می کند. کشت گل مریم در کشور ما به دلیل پتانسیل صادرات بسیار زیاد ، روز به روز در حال افزایش است.

کاربردهای گل مریم

گل مریم به دلیل عطر دلپذیری که در محیط اطراف خود پراکنده میکند . در اکثر سبدهای گل ،تاج گل، دسته گل عروس، تزیین سالنها و میزهای کنفرانس و همچنین ماشین عروس استفاده میشود.

دسته گل مریم

گل مریم نمایانگر احساسات است و در رایحه درمانی برای توانایی باز کردن قلب و آرامش اعصاب ، بازگرداندن شادی ، آرامش و هماهنگی مورد استفاده قرار می گیرد. از مدت ها قبل از گلهای مریم در عطر سازی به عنوان منبع روغنهای اساسی و ترکیبات معطر استفاده می شود. روغن مریم در عطرها و محصولات آرایشی با ارزش بالا استفاده می شود.

برای خرید و اطلاع از پرفروشترین عطرها و ادکلن های روز دنیا از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

ادکلن با عطر گل مریم

این، گلهای معطر همراه با مواد محرک یا آرامبخش به نوشیدنی مورد علاقه تهیه شده از شکلات اضافه می شوند و به دلخواه سرد یا گرم سرو می شوند. پیازهای گل مریم حاوی یک آلکالوئید-لیکورین هستند که باعث استفراغ می شوند. پیازها را با زردچوبه و کره مالیده و به عنوان خمیر روی جوش های قرمز نوزادان می گذارند. پیاز مریم خشک به صورت پودر شده به عنوان درمانی برای سوزاک استفاده می شود. در کشور جاوه، گلها به همراه آب سبزیجات خورده می شوند.

شرایط مورد نیاز رشد گل مریم

آب و هوا

گل مریم برای کشت در آب و هوای گرمسیری تا نیمه گرمسیری و معتدل مناسب است. گل مریم ترجیح می دهد در مکانی آفتابی و دور از سایه درختان رشد کند. این گل به آب و هوای گرم و مرطوب احتیاج دارد ، اگرچه در آب و هوای معتدل گلدهی آن زیاد است .

در هند ، کشت تجاری مریم در مناطق مرطوب و گرم با درجه حرارت متوسط ​​از ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد محدود می شود. اگر آب و هوای معتدل و عاری از درجه حرارت زیاد و کم باشد ، گزارش می شود که محصول در طول سال به وفور گل می دهد.

اگر دما بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد باشد ، طول سنبله و کیفیت گلها به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد. دمای بسیار پایین و بروز یخبندان به گیاهان و گلها آسیب می رساند. گل مریم در شرایط آفتابی به خوبی رشد می کند و نباید در شرایط سایه دار یا نیمه سایه رشد کند ،که عملکرد گل را به شدت کاهش می دهد.

کاشت گل مریم

خاک

پیاز گل مریم را می توان در طیف گسترده ای از خاک ، از خاک سبک و شنی گرفته تا خاک رسی ، کشت کرد. در صورت استفاده از روش های زراعی بهتر ، می توان آن را به عنوان یک محصول تجاری با موفقیت رشد داد .حتی در خاکهایی که تحت تأثیر شوری و قلیایی هستند. خاک باید حداقل ۴۵ سانتی متر عمق داشته باشد ، خوب زهکشی شده ، شکننده ، غنی از مواد آلی و مواد مغذی با رطوبت فراوان در آن باشد.

پیاز مریم باید در جای خوبی تخلیه شود. محصول به رکود آب حساس است و حتی برای مدت کوتاهی نمی تواند شرایط را تحمل کند. اطمینان از آفت زهکش مناسب بسیار ضروری است. وگرنه کاشت باید روی بستر گلخانه ای ایمن انجام شود. خاک های حاصلخیز ، لومی و ماسه ای که دارای pH در محدوده ۶.۵ تا ۷.۵ با هوادهی و زهکشی مناسب هستند ، برای کشت پیاز مریم ایده آل هستند. مکانی که در برابر وزش باد شدید محافظت شود ، از نکات کشت گل مریم است.

خاک مناسب گل مریم

گل مریم یا توبروز یک گیاه دوستدار آفتاب است. برای دستیابی به رشد رویشی خوب و حداکثر عملکرد گل ، باید محلی را انتخاب کرد که گیاهان در طول دوره رشد خود آفتاب زیادی داشته باشند. خاک باید ظرفیت نگهداری رطوبت کافی را داشته باشد. مکانی که در برابر باد شدید موج سرد و گرم محافظت می شود ترجیح داده می شود ، به طوری که آسیبی به ساقه گل وارد نشود. در شرایط سایه ، گیاهان بلند و لنگ رشد می کنند و روی گلها تأثیر منفی می گذارد. آنها بسیار مستعد رکود آب و شرایط ضعیف زهکشی هستند و از این رو نیاز به خاک زهکشی شده و هوادهی دارند.

آبیاری 

خاک باید دائما مرطوب باشد ولی در آبیاری آن نباید افراط کرد زیرا سبب پوسیدن سوخ می شود. از طرف ديگر، درصورتی که خاک خشک باشد رنگ شاخ و برگ سبز – آبی تیره و کیفیت گل کم می شود.

پیش از کاشت سوخ ها باید زمین را آبیاری کرد تا رطوبت مناسب برای سبز رنگ شدن سوخ آماده می شود. تا زمان سبز رنگ شدن سوخ ها باید از آبیاری بستر جلوگیری کرد. رطوبت زیاد در سبز رنگ شدن امکان دارد سبب پوسیدن سوخ ها شود و این در زمان گلدهی روی نمو گیاه اثر منفی داشته و سبب کاهش کیفیت عملکرد گل می شود.

کوددهی

برای کوددهی به گیاه می توان از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی هر ماه یک مرتبه استفاده کرد. این گیاه به مواد غذایی زیادی نیاز دارد و بایستی از کودهای تکمیلی برای آن استفاده کرد. کمبود نیتروژن و فسفر تعداد برگ را کاهش می دهد. برای تولید سوخ های درشت گل دهنده پتاسیم به مقدار کافی لازم است.

شرایط محیطی مورد نیاز رشد و نگهداری گیاه مریم عبارتند از:

  • خاک: خاک مناسب برای گیاه مریم، خاک سبک، شنی و با حاصلخیزی مناسب می باشد. البته خاک باید ظرفیت نگهداری آب را به خوبی داشته باشد.
  • نور: این گل نیاز به نور کافی داشته، بهترین کار این است که گلدان را در محلی آفتابگیر قرار دهیم.
  • آبیاری: در طول دوره رشد، رطوبت خاک باید حفظ شود و اگر خاک گلدان به مدت طولانی خشک باشد، شاخ و برگ گیاه به رنگ، سبز یا آبی تیره در آمده و به علاوه کیفیت گل هم پایین می آید. به طورکلی همانند گل نرگس و گل لاله رطوبت زیاد در زمان سبز شدن پیاز، ممکن است باعث پوسیدن سوخ ها شود و این در زمان گلدهی روی نمو گیاه اثر منفی داشته و باعث کاهش کیفیت عملکرد گل می شود.
  • دما:پیاز مریم به سرما حساس بوده و در زمستان باید از خاک خارج گردیده و در انبار نگهداری شود. اگر دمای هوا در فضای باز، بین ۳۰-۲۰ درجه سانتیگراد باشد میزان تولید پیاز به بالاترین مقدار خود میرسد. دمای بهینه نگهداری بوته مریم ۵/۲۹-۵/۱۵ درجه سانتیگراد می باشد . چون گیاه به سرما حساس است دمای پائین ۱۰ درجه سانتیگراد به آن آسیب می رساند.
  • مبارزه با آفات و بیماری ها: پوسیدگی ساقه در اثر قارچ از مهمترین آفات گیاه بوده، برای کنترل آن از ضدعفونی کردن خاک با PCNB در مرحله گلدهی استفاده می شود.
  • کوددهی: استفاده از کودهای موجود در بازار شامل عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای رشد گیاه مفید است. البته به طور کلی و در صورت استفاده از خاک مناسب، مریم معطر به تغذیه زیادی نیاز نداشته و به کودهای آلی و غیر آلی به خوبی پاسخ می دهد و باید از کودهای تکمیلی برای آن استفاده کرد.

تکثیر گل مریم

تکثیر گل مریم را می‌توان به کمک پیازچه‌های آن انجام داد. در واقع از یک پیاز مادر می‌توان تعداد زیادی پیازچه گرفت. این پیازچه‌ها اندازه‌های متفاوتی دارند و تعداد آن‌ها معمولا بین ۲۰ تا ۳۰ عدد است. بهترین زمان جدا کردن پیازچه‌ها از وسط اردیبهشت تا وسط خرداد است. پیازهای کوچکتر کشت می‌شوند و پیازهای بزرگتر را تا زمان کاشت در سردخانه نگه می‌دارند. در تکثیر گل مریم زمان عامل مهمی است. اگر تکثیر در فصل گرم انجام شود گیاه می‌تواند در هر محیطی کاشته شود. اما اگر فصل سرد سال باشد بهتر است ابتدا پیاز را در گلدان و در منزل بکارید و بعدا در فصل گرم به باغچه منتقل کنید.

بیماری ها و آفات رایج گل مریم

شته ها

بعضی اوقات ممکن است خوشه هایی از این اشکالات ریز را مشاهده کنید که از شاخ و برگ و جوانه های گل مریم شما تغذیه می کنند. گیاه خود را با حشره کش مناسب اسپری کنید تا از شر این موجودات خلاص شوید.

پوسیدگی ساقه

اگر گیاه شما از این بیماری قارچی رنج می برد. توده های میسیلیوم را در سطح شاخ و برگ نزدیک سطح زمین مشاهده خواهید کرد.

هنگامی که پوسیدگی شروع می شود ، لکه های سبز روشن را مشاهده می کنید که کل برگ ها را گسترش می دهد. برگهای آلوده از گیاه می ریزند ، که ضعیف شده و قادر به تولید شکوفه نخواهد بود.

پوسیدگی غنچه

در این حالت ، پوسیدگی خشک جوانه های گل دهنده با تغییر رنگ ملایم قهوه ای ساقه ها همراه است. تنها کاری که می توانید انجام دهید از بین بردن گیاهان آسیب دیده است.

کنه های عنکبوتی قرمز

هنگامی که هوا گرم و خشک است ، این موجودات در قسمت زیرین شاخ و برگ گیاه ظاهر می شوند. آنها برگ های شیره را می مکند و باعث ایجاد نوارهای زرد روی آنها می شوند. در نتیجه ، شاخ و برگ مخدوش و زرد می شود. برای از بین بردن این آفات از اسپری صابون استفاده کنید.

افات گل مریم

ملخ ها

آنها از جوانه های گل و شاخ و برگ جوان تغذیه می کنند و باعث بروز گلها و برگهای آسیب دیده می شوند. این مشکل در فصل بارندگی که ممکن است گیاه شما پژمرده شود ، بدتر می شود.

تریپس

این اشکالات نازک سوزنی به تمام قسمتهای گیاه حمله کرده و آب آنها را می مکد. شما شاهد رنگ آمیزی و تغییر رنگ روی سطح شاخ و برگ هستیم. فویل آلومینیوم را بین گیاهان پخش کنید و حشرات را دور نگه دارید.

اسکلروتینیا (قالب سفید)

قارچ ها در محیط رشد یک عنکبوت ایجاد می کنند و ممکن است به گیاه شما صعود کنند. پس از ظهور ، آنها گل مریم شما را می کشند. هنگام کاشت از ازدحام زیاد خودداری کنید. به این ترتیب ، رطوبت هوا را کاهش داده و جریان هوا را افزایش می دهید.

آفات غنچه

این آفات روی خوشه های در حال رشد تخم می گذارند. لاروهای تکامل یافته از جوانه ها و شکوفه ها تغذیه می کنند و در نهایت به گلها آسیب می رسانند. سعی کنید گلهای آسیب دیده را جمع کنید تا آسیب آن کاهش یابد و گیاه را با روغن چریش بپاشید.

تورم های گره ای ریشه دار

این کرم ها باعث بروز صفرا (تورم) بر روی ریشه ها می شوند. نتیجه آن یک گیاه پژمرده است. تنها کاری که می توانید انجام دهید جلوگیری از کاشت پیاز مریم در زمین آلوده است.

حلزون ها

آنها از برگهای گیاه تغذیه می کنند ، سوراخهای بزرگی روی آنها ایجاد می کنند .در همه جا رد پای لجن می گذارند. شب چیدن و استفاده از تله های آبجو یا آرد ذرت روش های استاندارد برای خلاص شدن از شر این موجودات است.

با قرار دادن قهوه یا خاک دیاتومیت در اطراف ساقه ها می توانید از نزدیک شدن حلزون ها به پیاز شما جلوگیری کنید.

علف هرز

بعضی علف های هرز مثل اویارسلام، پنیرک و پیچک هم به گل مریم ضرر وارد می کنند که ضروری است به خاطر جلوگیری از خسارات آن ها، این علف ها توسط کارگر در دو تا سه مرحله وجین شوند. درصورتی که ميزان آلودگی مزرعه زیاد باشد تا چهار نوبت هم وجین علف های هرز انجام می شود.

دانستنی ‌های مفید

  • بخش‌ های گره مانند این گل به دلیل داشتن لیکورین سمی است و نباید خورده شود.
  • گل مریم از پر فروش ترین گل ‌های دنیا است . دو کشور کنیا و مصر تولید کنندگان اصلی و بزرگ این گیاه در دنیا هستند.
  • در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا از گل مریم به عنوان گلی برای تشییع جنازه استفاده می ‌کردند. در این زمان گل مریم نماد لذت ‌های خطرناک هم بود و دختران جوان از بو کردن آن امتناع می ‌کردند.
  • در هاوایی عروس ‌ها تاج گلی از مریم روی سر خود می ‌گذارند.
  • در هندوستان از این گل هم در مراسم عروسی و هم عزا استفاده می ‌شود.
  • لویی چهاردهم پادشاه فرانسه به این گل علاقه زیادی داشت ، دستور داده بود این گل در جاهای مختلفی کاشته شود.
  • این گل در صنعت تولید عطر، ادکلن و خوشبو کننده کاربرد بسیاری دارد.

مقالات پیشنهادی:

معرفی انواع کاکتوس و ساکولنت
آبیاری کم ? و آبیاری زیاد? گلدانها به چه معناست؟(نحوه رفع هر دو)

 

آخرین مقالات

روش نگهداری گل بابا آدم (Alocasia Amazonica)
روش نگهداری کاکتوس افوربیا
روش نگهداری گیاه اکالیپتوس (EucalyptusGunnii) و خواص آن
روش نگهداری گیاه اسطوخودس فرانسوی (French Lavender)
روش نگهداری گیاه اسطوخودس انگلیسی (English Lavender)
روش نگهداری گل اسپاتی فیلوم (Spathiphyllum) و بررسی مشکلات آن
روش نگهداری ادریسی پانیکولاتا (Hydrandea Paniculata)
روش نگهداری گیاه ادریسی یا هورتانسیا ماکروفیلا (Hydrangea Macrophylla )
روش نگهداری از درخت افرا ژاپنی
شرایط نگهداری ازگیاه آناناسی یا گازمانیا (Bromeliad Guzmani)

1 دیدگاه دربارهٔ «گل مریم»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر

در خبرنامه ما عضو شوید

دریافت آخرین مقالات و مطالب سایت

!!!کمتر از 30 ثانیه طول میکشه!!!